PENGAJIAN AEROANGKASA MULAI DAPAT PERHATIAN DI NBUC

Keratan Akhbar NBUC

KOTA KINABALU: Segmen pengajian berasaskan aeroangkasa adalah antara satu bidang yang mula mendapat perhatian dan dilaksanakan di pusat pengajian termasuk Kolej University Borneo Utara (NBUC) . Presidennya Prof. Datuk Sr Dr. Mohaizi Mohamad berkata usaha itu adalah bagi meningkatkan kemahiran profesional dan kebolehpasaran kerjaya khasnya untuk anak negeri Sabah. “Kita di sini (NBUC) sememangnya lebih kepada sebuah institusi pengajian yang mengutamakan skill professional dan ini selaras dengan apa yang disebut Kementerian Pengajian Tinggi. “Untuk itu, kita memperkenalkan program Diploma Teknologi Penyelenggaraan Pesawat dan Diploma Pengurusan Kru Kabin dan untuk kedua-dua program ini, tempoh pengajian adalah selama dua tahun enam bulan dengan 13 modul pembelajaran yang meliputi silibus asas bagi teknikal, pesawat, perundangan berkaitan pesawat, komponen pesawat, tanggungjawab sebagai pengendali pesawat dan sudah pasti skill untuk ketrampilan diri seperti penguasaan Bahasa Inggeris yang baik dan bahasa asing,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita semasa sesi sidang media sempena Majlis Perasmian Segmen Penyelenggaraan Pesawat dan One Borneo Sdn Bhd di sini pagi kelmarin. Menurut Mohaizi, NBUC setakat ini telah menerima 20 pelajar bagi Diploma Teknologi Penyelenggaraan Pesawat dan 60 pelajar bagi Diploma Pengurusan Kru Kabin. Katanya, pengambilan kesemua pelajar itu adalah bagi sesi tahun pertama kedua-dua kursus diploma itu diperkenalkan. Beliau juga memberitahu bahawa pihak NBUC turut merancang untuk melanjutkan lagi program tersebut ke peringkat pengajian bagi ijazah sarjana muda pada tahun hadapan. Sementara itu, CEO One Borneo Aerospace Sdn Bhd, Abdul Rahman Ahmad yang juga merupakan tenaga pengajar bagi program tersebut berkata setiap pelajar yang mengambil kursus pengajian tersebut diwajibkan lulus ujian yang meliputi semua modul dalam silibus yang dipelajari bagi membolehkan mereka mendapat pengiktirafan daripada Pihak berkuasa Penerangan Awam Malaysia (CAAM).

Katanya, One Borneo Aerospace Sdn Bhd adalah sebuah subsidiari NBUC yang diwujudkan bagi membimbing NBUC dari segi pembelajaran, latihan, pernilaian dan latihan industri, untuk membolehkan pelajar-pelajar layak bagi dianugerahkan lesen juruteknik sebelum mereka bertugas dalam industri penerbangan. “Di sini, untuk hari ini sebagai hari perasmian, kita akan tunjukkan sebuah model kapal terbang dan makmal avionik yang kita sediakan khas untuk tujuan pembelajaran para pelajar kita di sini. “Saya juga dibantu oleh rakan lain yang juga menjadi tenaga pengajar untuk kesemua modul bagi kedua-dua program diploma ini,” katanya. Tambah beliau lagi, para pelajar yang mengambil kursus-kursus tersebut akan mempelajari aspek teori bagi tempoh tiga semester pertama dan beralih kepada aspek kemahiran bagi melayakkan mereka diberikan lisen, iaitu pada semester empat dan lima.

NBUC juga telah mengatakan jalinan kerjasama dengan pihak MASWings dalam tujuan olahan silibus dan tenaga pengajar. NBUC turut mendapat suntikan semangat daripada Canselornya iaitu YABhg Toh Puan Datuk Seri Dr Norlidah. Sebagai rekod, NBUC merupakan sebuah institusi pengajian tinggi swasta yang telah mendapat akreditasi dan ditubuhkan sejak tahun 2006 dengan nama Twintech International College of Technology dan telah dijenamakan semua pada tahun 2015 dengan nama NBUCNBUC terletak di Wisma Angkatan Hebat, One Borneo Mall, iaitu kira-kira 14 kilometer dari pusat bandar Kota Kinabalu.

NBUC menawarkan 35 program pengajian bagi enam fakulti bermula pada peringkat sijil hingga ijazah doktor falsafah. NBUC juga turut menyediakan fasiliti kolej kediaman bagi pelajar-pelajar dan turut memberi bantuan kepada pelajar dalam kategori B40 iaitu pada tahun pertama pengajian. Bantuan tersebut ialah berbentuk bantuan makanan harian di Unicafe, yang mana subsidi makanan percuma diberikan kepada pelajar B40 dan usaha murni ini merupakan antara usaha untuk membantu meringankan beban keluarga dan pelajar khasnya yang baru mendaftar di NBUC. Sebarang maklumat lanjut tentang kursus pengajian atau info, anda boleh melayari laman sesawang di www.nbuc.edu.my atau hubungi NBUC di talian 088-218230/088-487230.

(Sumber Artikel Diperoleh daripada: NOOR ZAFIRA SHAFIE)

Your Future Starts Here
Apply Now